Náš pivovar

Pivovar je umístěn v areálu bývalého vodního mlýna. Při rekonstrukci byl kladen důraz na zachování původního rázu. Pivo vaříme v dvounádobové varně o objemu 500 l. Kvašení probíhá v pěti tancích o celkové kapacitě 4500 l a konečné zrání v deseti ležáckých tancích o celkovém objemu 10000 l. Veškeré pivo vaříme z vlastní vody a tradičních surovin.

Naše piva

Složení: pitná voda, ječné slady, upravený chmel
Charakteristika: Náš ležák je vyráběn tradičním způsobem (dekokční rmutování) a z tradičních surovin – slad nakupujeme u spol. Družina Dačice, ze sladovny Mšeno. Zde používáme slad český (Plzeňský), slad Bavorský a pro barvu slad karamelový. Chmelení ve třech krocích, chmel Agnus, Sládek, Premiant a ŽPČ (Žatecký poloraný červeňák). Kvasíme převážně sušenými kvasnicemi od spol. Lallemand – Diamond, Nova Lager. Pivo má jantarovou až měděnou barvu, jeho pěna je vysoká a hustá, vůně nižší střední – aroma chmele, sladu a esterů. Chuť je vyvážená, hořkost vyšší střední, sladěná s plností a sladovým charakterem těla.
EPM – 12,1 – 12,9 %
IBU – 40 až 45
Barva 16 až 20 j. EBC
Obsah alkoholu – 5,3 % obj.
Dostupnost: Celý rok
Balení: 0,5L plechovka, 1L PET láhev
20L, 30L, 50L – KEG sudy

Charakteristika: Již druhý rok vyrábíme vlastní nealko a máme poměrně slušné reference. Pivo je vařeno v síle 6 EPM, kvašeno svrchními kvasinkami LoNa od spol. Lallemand. Důležitým krokem je včasné zachlazení pro zastavení kvašení. Chmelíme do vyšší hořkosti a výraznější vůně – obdobně jako IPU, aby bylo možné skrýt lehkou mladinovou chuť, které se touto výrobní cestou nedá zbavit. Toto pivo je skutečně nutné udržovat v chladu, abychom mohli garantovat obsah alkoholu pod 0,5 procent. Pivo je dostupné u nás na čepu, v lahvích i plechovkách (budeme řešit pasteraci) a dodáváme jej i do bistra “ U Trumpetky“.
Obsah alkoholu – max. 0,5 % obj.
Dostupnost: Celý rok

Složení: pitná voda, ječné slady, upravený chmel, pšenice,
Charakteristika: Naše černé pivo prošlo vývojem a po různých experimentech, byla vybrána varianta která odkazuje na styl Anglický Porter – svrchně kvašené pivo tmavé (ne zcela černé), u nás s vyšší střední plností, spojuje v sobě chuť kávy, čokolády a ovocné tóny. Hořkost je zřetelná, ale nepřehluší sladové a ovocné tóny, ani chuť kvasnic.
EPM – 14,01 – 14,8 %
IBU – kolem 35
Barva více než 50 j. EBC
Obsah alkoholu – 5,6 % obj.
Dostupnost: Celý rok
Balení: 0,5L plechovka, 1L PET láhev
20L, 30L, 50L – KEG sudy

Složení: pitná voda, ječné slady, upravený chmeL
Charakteristika: Naše výčepní pivo je vyráběno tradičním způsobem (dekokční rmutování) a z tradičních surovin. Zde používáme slad český (Plzeňský) a slad od spol. Bestmaltz – Caramel Pills. Chmelení ve třech krocích, chmel Agnus, Sládek, Premiant, Kazbek a ŽPČ (Žatecký poloraný červeňák). Kvasíme převážně sušenými kvasnicemi od spol. Lallemand – Diamond, Nova Lager. Pivo má zlatou až oranžovou barvu, jeho pěna je vysoká a hustá, vůně nižší střední – aroma chmele, sladu a slabě kvasnic. Chuť je vyvážená, hořkost nižší střední, s nižší plností.
EPM – 9,1 – 9,8 %
IBU – kolem 30
Barva 8 až 14 j. EBC
Obsah alkoholu – 4,1 % obj.
Dostupnost: Celý rok
Balení: 0,5L plechovka, 1L PET láhev
20L, 30L, 50L – KEG sudy

Složení: Pitná voda, ječné slady, upravený chmel
Charakteristika: Toto pivo má během roku různé odchylky, kdy může být poznat jak Americký styl Pale Ale – např. s chmelem Cascade použitým na studené chmelení, tak můžete narazit na Blonde Ale i Old Ale Anglického stylu. Zkrátka tady sládek experimentuje a každá várka je trochu jiná. V zásadě je limitován jen EPM 11% a snaží se objevovat nové chmely, či jejich kombinace.
EPM – 11,01 – 11,9 %
IBU – 35 až 70
Barva 4 až 40 j. EBC
Obsah alkoholu – 4,6 % obj.
Dostupnost: Celý rok
Balení: 0,5L plechovka, 1L PET láhev
20L, 30L, 50L – KEG sudy

Složení: Pitná voda, ječné slady, upravený chmel.
Charakteristika: Toto pivo má během roku různé odchylky, kdy může být poznat jak Americký styl IPA, tak návrat ke kořenům s Anglickým stylem. Ani uvedená „polotmavost“ není rigidně dodržována. Zkrátka tady opět sládek experimentuje a každá várka je trochu jiná. V zásadě je limitován jen EPM 14% a snaží se objevovat nové chmely, či jejich kombinace.
EPM – 14,01 – 14,9 %
IBU – 35 až 80
Barva 20 až 50 j. EBC
Obsah alkoholu – 6,2 % obj.
Dostupnost: Celý rok
Balení: 0,5L plechovka, 1L PET láhev
20L, 30L, 50L – KEG sudy

Složení: pitná voda, ječné slady, upravený chmel
Charakteristika: Toto pivo má odkazovat na silná piva anglického typu strong ale, strong bitter, best bitter atp. Náš bitter je ochucen anglickými chmely First gold, Chalenger a Golding. V chuti se snoubí plné sladové tělo s karamelovými tóny, hořkost je vyšší ale ukrytá v lehce alkoholové dochuti.
EPM – 16,01 – 16,9 %
IBU – 50 až 80
Barva až 40 j. EBC
Obsah alkoholu – 7,2 % obj.
Dostupnost:
Celý rok
Balení:
0,5L plechovka, 1L PET láhev
20L, 30L, 50L – KEG sudy

Složení: pitná voda, ječné slady, upravený chmel
Charakteristika: Naše výčepní pivo polotmavé je vyráběno tradičním způsobem (dekokční rmutování) a z tradičních surovin. Pivo má hnědou barvu, jeho pěna je vysoká a hustá, vůně nižší střední – aroma chmele, sladu a slabě kvasnic. Chuť je jemně hořká se sladovo-karamelovými tóny. Vlastně jde o pokus vyrobit dobré řezané pivo bez „Řezání“.
EPM – 10,1 – 10,9 %
IBU – kolem 30
Barva kolem 40 j. EBC
Obsah alkoholu – 4,1 % obj.
Dostupnost: Celý rok
Balení: 0,5L plechovka, 1L PET láhev
20L, 30L, 50L – KEG sudy

Složení: pitná voda, ječné slady, upravený chmel, pšeničné slady
Charakteristika: Naše pšeničné pivo má blíže k Bavorskému světlému, i když přidat koriandr nebo kůru citrusů k Belgickému pojetí, také není problém. Očekávejte zlatou až oranžovou barvu, plné tělo, výrazné ovocné a fenolové vůně. Hořkost je nízká, chmel ve vůni není přítomen.
EPM – 12,01 – 12,9 %
IBU – kolem 20
Barva 8 až 14 j. EBC
Obsah alkoholu – 5,0 % obj.
Dostupnost: Celý rok
Balení: 0,5L plechovka, 1L PET láhev
20L, 30L, 50L – KEG sudy

Složení: pitná voda, kopřivový sirup, ječné slady, upravený chmel,
Charakteristika: Náš Velikonoční ležák je vyráběn tradičním způsobem (dekokční rmutování) a z tradičních surovin. Pivo má zelenou barvu po přidání kopřivového sirupu – v chuti není nijak rušivý, jeho pěna je vysoká a hustá, vůně nižší střední – aroma chmele, sladu a esterů. Chuť je vyvážená, hořkost vyšší střední, sladěná s plností a sladovým charakterem těla.
Obsah alkoholu – 4,7 % obj.
Dostupnost: 3.- 4. měsíc
Balení: 0,33L skleněná láhev
1L PET láhev ???
20L, 30L, 50L – KEG sudy

Složení: pitná voda, ječné slady, upravený chmel, pšenice, pšenice sladká, laktóza, kakaové boby, třtinový cukr, belgický kandovaný cukr
Charakteristika: Svrchně kvašené pivo tmavé, u nás s výraznou plností, spojuje v sobě chuť kávy, čokolády, karamelu a alkoholu. Do várky přidáváme bio kakaové boby a kandovaný cukr. Hořkost je střední a vyvážená se sladovým charakterem. V chuti se mohou objevit lehce „nakouřené“ tóny, i když nepoužíváme uzený slad. Tato chuť je dána vysokým podílem tmavých pražených sladů.
EPM – 20,1 – 20,8 %
IBU – kolem 55
Barva více než 70 j. EBC
Obsah alkoholu – 8,5 % obj.
Dostupnost: vaříme jednou ročně – záleží na odbytu
Balení: 0,5L plechovka

Složení: jablečný mošt, pitná voda, pivovarské kvasnice
Obsah alkoholu – 5,0 % obj.
Dostupnost: Celý rok
Balení: 0,5L plechovka

Historie

První písemná zmínka o vodním mlýnu ve Střížovicích se objevuje v roce 1764. Podle císařského otisku z té doby šlo o mlýn o dvou kolech na náhonu na potoce Obrtka severně od vesnice. Vlastníky byla až do roku 1945 rodina Schubertů – sudetských Němců. Po válce se stal majitelem Josef Votava. V roce 1948 proběhla ve mlýně rozsáhlá renovace. Místo jedné stolice byly uvedeny do provozu čtyři nové, které umožnily mlít 24 metrických centů za 24 hodin. V roce 1956 byl mlýn znárodněn a převzal ho podnik Mlýny a těstárny Pardubice – závod Litoměřice. Po roce 1967 zemědělského mletí ubývalo a mlýn byl předán státnímu statku Snědovice, jenž mletí obilí ukončil a tím definitivně skončila éra klasické výroby mouky. Po roce 1989 byl mlýn vrácen v restitucích původním majitelům, od kterých jej v dosti zchátralém stavu v roce 2012 koupil soukromý zemědělec Ing. Tomáš Nevelöš s rodinou. Bez bezprostředně započaté rekonstrukce by se mlýn dnešních dnů již asi nedočkal.